Nieuws en blogs

Holistische massage; wat is dat?

Hoe vaak lopen mensen rond met pijnklachten of een gevoel van niet lekker in hun vel zitten, zonder dat daarvan de oorzaak bekend is? Iets in jouw leven vraagt dan om aandacht. Wanneer je hoofd even geen nee kan zeggen, zal je lichaam dat voor je doen. Dit kan zich manifesteren in hele duidelijke maar soms ook vage (pijn)klachten (vermoeidheid, onrust, piekeren, slecht slapen..). Het is op dat moment niet voldoende om alleen de pijnklacht te behandelen, je bestrijdt dan het symptoom en niet de werkelijke oorzaak.

Vanuit het holisme wordt gekeken naar de mens als geheel, wat betekent dat niet alleen op fysiek, maar ook op mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel vlak gekeken wordt naar mogelijke oorzaken van de klacht(en). Wanneer er inzicht ontstaat in de oorzaak hoeft dit niet te betekenen dat het dan ook gelijk opgelost wordt of moet worden. Soms zit je in een situatie waarin er even geen oplossing voorhanden is, relatieproblemen, het verlies van een dierbare bijvoorbeeld. Er is dan tijd nodig. Wanneer je je bewust bent van waar de spanning of pijnklacht vandaan komt en er volgt een stuk acceptatie (herkennen, erkennen, acceptatie) dan komt er ruimte om hier meer in te ontspannen, zelf verantwoordelijkheid te nemen en de cirkel waar je inzit te doorbreken. Hierdoor kun je het proces versnellen. Naast mogelijke inzichten zal een massagebehandeling in bijna alle gevallen verlichting geven.

Manier van masseren

Om stil te kunnen staan bij wat er speelt in je lichaam, je hoofd, jouw leven is het belangrijk om je in contact te brengen met je gevoelens, zodat er meer balans ontstaat. De manier van masseren en de benadering is dan ook anders dan in de meeste andere massagepraktijken, zoals bijvoorbeeld bij een sportmasseur. Ik masseer met aandacht en in een rustig tempo, in een omgeving waar jij je veilig kunt voelen. Veelal in stilte en af en toe laat ik je stilstaan bij wat er allemaal te voelen is, door je een vraag te stellen bijvoorbeeld. Als het lukt mag je het benoemen en als je dat lastig vindt is het ook goed, niets hoeft en er is geen goed of fout. Datgene wat jij voelt is namelijk altijd waar. De manier van masseren brengt je uit je hoofd en weer in contact met je lichaam, je gevoel en je intuïtie. Eventuele energie blokkades worden opgeheven en je gaat de levensenergie waarover ieder mens beschikt weer voelen, met als gevolg lekkerder in je vel zitten, positiever in het leven staan, verminderde stress, zelfverzekerder etc. Dit komt ook door het fysiologische effect van een massage, door het vrijkomen van hormonen als oxytocine en endorfine, verbeterde doorbloeding enz.

Het ondergaan van een holistische massage heeft niet alleen effect op pijn in het lichaam en spieren maar heeft ook invloed op; een betere nachtrust, je fitter voelen, meer rust ervaren, minder piekeren, positiever in het leven staan en je zelfverzekerder voelen.

Wil jij je meer bewust worden van wat er speelt in jouw leven en de mogelijke invloeden op jouw lichaam? Je bent van harte welkom voor een holistische lichaamsmassage.

Annemieke Drenth – Massagepraktijk Bigwell – 06-13537802

Mon, 01 November